top of page
PUHDISTUS

 

Pesun tarve

 

Pinnan puhdistamisen tarve vaihtelee paikallisen kasvuston, veneen käytön, pinnoitteen sekä pinnan kunnon mukaan. Itämerellä puhdistustarve on noin 2-4 kertaa kaudessa.

 

Oikein ajoitettu ja riittävän usein tapahtuva pesu säästää polttoainetta, helpottaa pesemistä ja pidentää pinnoitteiden ikää. Näin säästät rahaa, työtä ja ympäristöä. Lisäksi voit nauttia veneesi suorituskyvystä sekä ajo-ominaisuuksista läpi kauden.

Pesun tarpeen tunnistaminen

 

Vaihtelua esiintyy pienenkin alueen sisällä. Esimerkkinä merenlahti, jonka pohjukkaan virtaa joki tai puro, ja jonka suulla on avonaista merta, jossa vesi vaihtuu voimakkaasti. Pohjukassa makea vesi saattaa estää merirokon muodostumisen, kun taas siellä voi esiintyä runsaasti limaisuutta ja muuta kasvustoa. Myös lukuisat muut tekijät vaikuttavat alueellisiin vaihteluihin vuodesta toiseen.  

 

On siis suositeltavaa, että seuraat kasvuston kehittymistä oman veneesi pohjassa.Kasvustoa voi seurata esimerkiksi tunnustelemalla pohjaa kädellä. Limainen pohja tuntuu liukkaalta ja alkavat merirokot terävinä nystyröinä. Voit myös käyttää pientä levyä (indikaattorilevy) mikä narulla kiinnitetään veneen viereen. Levy simuloi mitä pohjaan kiinnittyy ja voit päätellä milloin on aika pestä pohja.  

 

Merirokko kiinnittyy veneesi pohjaan Itämerellä tyypillisesti kerran kaudessa noin kahden viikon ajanjakson aikana siitä, kun veden lämpötila on ylittänyt 18°C. Erityisesti nämä kannattaa puhdistaa heti alkuvaiheessa, ennen kun ne kasvavat isoksi ja niiden juuret kiinnittyvät pinnoitteeseen.

Kokenut kippari tunnistaa pesun tarpeen veneen käyttäytymisestä ja suorituskyvystä. Lisäksi monessa veneessä on mahdollista seurata veneen suorituskyvyssä tapahtuvaa muutosta kauden aikana, kuten kierroslukua tai polttoaineen kulutusta matkanopeudella.

 

Pidä Saaristo Siistinä ry ylläpitää Saaristomerellä Rocco palvelua Palvelu tarjoaa kännykkääsi tekstiviestin, kun merirokon kiinnittymistä on alueella havaittu. https://www.pidasaaristosiistina.fi/roope-palvelut/rocco-palvelu

Pesu

 

Pohjan puhdistamiseen on tarjolla monia vaihtoehtoja, kuten harjapesukonepalvelut ja erikoisharjat, jossa mutka ja kelluke. Venepaikalla voi myös käyttää kelluvaa harjasmattoa, ja voit suorittaa harjauksen vedestä käsin kahlaamalla/uimalla/sukeltamalla, tai nostaa veneen ylös vedestä pesun ajaksi. Moni myös yhdistelee eri tapoja sopivaksi kokonaisuudeksi.

 

Pinnoitteet ja pinnat

 

Tärkeintä on huolehtia, että pinnoite on 100% myrkytön eli biosidivapaa. Näin varmistat ettei vesistöihin päädy ympäristömyrkkyjä. Myrkkyvärit perustuvat myös eroosioon, joka irrottaa ajossa ja pesussa myrkkyjen lisäksi suuria määriä pinnoitteen muita osia. Nämä muodostuvat pääsääntöisesti mikromuoveista.

 

Varmista, että pinnoite/pinta on kova ja että se kestää harjapesua. Tämä pidentää pinnoitteen käyttöikää ja minimoi mikromuovien irtoamista pinnoitteesta. Muista myös, että monet pehmeät pinnoitteet perustuvat tekniikkaan, jossa polymeereistä eli muovista koostuva pehmeä geeli vaikuttaa eliöiden kiinnittymiseen. Tämä geeli kuluu helposti ja pinta kuivuu kun säilytät venettä maissa.

 

Toisinaan veneitä harjataan myös ilman pinnoitteita. On hyvä tiedostaa, että kaikki muovi- pinnat ja pinnoitteet kuluvat ja myös haurastuvat auringon UV-säteilyn vaikutuksesta vuosien saatossa. Monet kovat pinnoitteet tarjoavat suojan UV-valolta ja kulumiselta. Lisäksi moni pinnoite suojaa kosteudelta ja korroosiolta. Kulunut, haurastunut ja hapettunut pinta vaatii myös enemmän harjausta kauden aikana, ja saattaa itsessään lisätä kitkaa ajossa. Näistä syystä on suositeltavaa, että suojaat veneesi pohjan kovalla kestävällä pinnoitteella.

 

Tavallisten 2K epoksipinnoitteiden lisäksi, joita yleisesti käytetään pohjamaalina ja kosteussulkuna eri pinnoitteiden alla markkinoilla on myös harjapesuun kehitettyjä erikoipinnoitteita. Näihin on toisinaan liitetty hydrofobisia (vettä hylkiviä) ja/tai hydrofiilisiä (vettä sitovia) ominaisuuksia, jotka parantavat puhdistettavuutta ja vähentävät eliöiden kiinnittymistä.

 

Puuveneet ovat ongelma, koska puun pehmeä rakenne saattaa kulua pesussa. Lisäksi puhdas puu harvemmin sopii maalattavaksi kovalla pinnoitteella, koska puu vettyy ja laajenee vedessä. Kova pinnoite ei jousta elämisen mukana ja halkeilee.

LUE LISÄÄ

Pesut: www.boatwash.fi

Pinnoitteet: www.seaboost.fi

 

bottom of page